WODA ALKALICZNA PRZECIWKO ZAKWASZENIU ORGANIZMU

 

Genezą dużej części chorób jest naruszenie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu, czego skutkiem staje się zakwaszenie organizmu. Stany patogenne komórek, od których rozpoczynają się schorzenia (zapalenia, powstałe komórki nowotworowe) objawiają się jedynie w środowisku kwasowym (ph poniżej 7) – w środowisku alkalicznym nie występują.

ph napojów

Przyczyniają się do tego złe nawyki żywieniowe, wysoce konserwowana i przetworzona żywność, zanieczyszczone środowisko. Organizm stara się zneutralizować i usunąć kwasy nagromadzone

w procesie przemiany materii, do tego celu niezbędne jest dostarczanie poprzez jedzenie i picie niezbędnej ilości minerałów alkalicznych  takich jak potas. sód, wapno i magnez.

 

Zakwaszenie obniża poziom tlenu w komórkach i stwarza korzystne warunki do rozwoju infekcji. Dlatego pojawia się permanentne odczucie braku energii,  otyłość i schorzenia. Jak dowodzą badania przeprowadzone przez autorów, znanych specjalistów w dziedzinie mikrobiologii, biochemii i żywienia, liczne schorzenia oraz odkładanie się tłuszczu w organizmie są reakcją obronną przed nadmiarem toksyn i zakwaszeniem, spowodowanym niewłaściwą dietą.

Aby reakcje biochemiczne w organizmie zachodziły prawidłowo, konieczne jest utrzymanie stałego poziomu pH poszczególnych płynów ustrojowych.  Kluczowe jest tu pH krwi, które jest nieznacznie alkaliczne i waha się w wąskim zakresie od 7,35 do 7,45, a jego spadek do poziomu kwasowego oznacza krytyczne zachwianie procesów życiowych komórek. Dlatego organizm człowieka jest wyposażony w naturalne bufory odpowiedzialne za zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej, które wiążą się głównie z pracą płuc i nerek. Jeżeli organizm przez dłuższy czas jest zakwaszony, to właściwe buforowanie kwasów staje się utrudnione. Wówczas do neutralizowania kwasowych produktów przemiany materii silnie wykorzystywane są pierwiastki alkaliczne sód, potas, magnez oraz wapń pobierany z kości. Dochodzi wtedy do gromadzenia przez organizm kwasów w tkankach i mięśniach.

ZAKWASZENIE, A CHOROBY

Przykładem  schorzeń mających genezę w zakwaszeniu organizmu są  dna moczanowa i osteoporoza. Zwiększenie kwasowości płynów ustrojowych powoduje utratę naturalnej odporności oraz zdolności do zwalczania procesów chorobowych przez narządy, tkanki i komórki. Przewlekłe zakwaszenie przyczynia się do rozpowszechnienia chorób cywilizacyjnych takich jak cukrzyca typu 2, osteoporoza, nadciśnienie, zaburzenia funkcji nerek i przewodu pokarmowego.

 Wpływ zakwaszenia na pracę narządów i powstawanie schorzeń:

Zakwaszenie, przyczyny wpływ eliminacja, dieta, water star, woda alkaliczna, redox
Wpływ zakwaszenia na organizm człowieka – water star

WODA ALKALICZNA W LECZENIU SCHORZEŃ

Picie wody alkalicznej eliminuje wolne rodniki i blokuje oddziaływanie aktywnego tlenu na normalne komórki (utlenianie), co zapewnia, że te nieuszkodzone cząsteczki biologiczne są mniej podatne na infekcje i choroby. Redukcja aktywnego, szkodliwego tlenu, odbywa się bez żadnej straty dla otaczających komórek. Woda ta nazywana jest potocznie „wodą wymiatającą”.

Woda alkaliczna hamuje jednocześnie fermentację w systemie trawiennym, redukując pośrednio takie substancje, jak: wodorosiarczan, amoniak, histaminę, indol, fenol, skatol. W wyniku tego, już po krótkim okresie regularnego picia tej wody, uzyskuje się bardziej czysty stolec.

Badania naukowe prowadzone w Japonii od 1950 r. i badania doświadczalne wykazują, że picie wody alkalicznej poprawia stan zdrowia, m.in., w przypadku takich schorzeń, jak:

– artretyzm,
– cukrzyca typu 2,
– chroniczne zmęczenie,
– niestrawność, zaparcia
– celiaklia,,
– nadciśnienie krwi,
– migrena,
– astma,
– osteoporoza,
– łuszczyca,
– dna moczanowa,

Japońska medycyna, w ciągu ostatnich 15 lat dowiodła, że w ośrodku alkalicznym nie rozwija się żadna choroba.

Stosowanie wody alkalicznej:
– usuwa z organizmu toksyny,
– unieszkodliwia wolne rodniki,
– odtwarza stan alkaliczny organizmu,
– zwiększa stabilność tlenu w organizmie,
– wspomaga dostarczanie środków odżywczych,
– gotowanie w wodzie alkalicznej poprawia wartości odżywcze, a także smak pokarmów i napojów takich, jak kawa i herbata,
– zmienia pokarmy i napoje kwasowe na bardziej alkaliczne.

 

 

 

Co, tak naprawdę spożywamy? W poniższej tabeli znajdują się wartości ORP dla różnych poziomów wody alkalicznej oraz odpowiadające im produkty spożywcze:

Tabela Ph, jonizatory wody

Jeżeli jesz zdrową żywność, podejmujesz wysiłki w postaci diety i suplementacji żywienia, pamiętaj, że najważniejszym czynnikiem decydującym o kondycji organizmu jest woda.

Alkaliczna woda jonizowana (o wysokim pH 9,5), to niezbędny składnik codziennej diety dla wszystkich osób, a szczególnie uprawiających wysiłek fizyczny i dbających o najwyższą kondycję organizmu, czy osób zmagających się z zakwaszeniem organizmu.