Woda wodociągowa jest bezpieczna, gdyż poddawana jest wieloetapowym procesom uzdatniania.

W ramach dostępnych na rynku systemów filtracji wody, istnieje szereg technologii, nadających wodzie wodociągowej jeszcze lepszą jakość i najwyższe bezpieczeństwo w kierunku zabezpieczenia przed bakteriami, czy wirusami.

Oto przegląd metod filtracji wody i zabezpieczających wodę przed bakteriami i wirusami:

1. Odwrócona osmoza – ta technologia posiada najdokładniejszą filtrację dostępną w filtrach wody stosowanych w warunkach domowych. Sito membrany odwróconej osmozy odfiltrowuje (poprzez podłączenie filtra do kanalizacji) zanieczyszczenia o wielkości do 0,001 mikrometra. Jest to wielkość około 20 krotnie mniejsza od wielkości wirusów oraz około 400 krotnie mniejsza od bakterii.

2. Promieniowanie UV – światło ultrafioletowe UV-C stosowane w niektórych filtrach i dystrybutorach wody posiadające długość fali 240-250 nm. Mechanizm bakteriobójczy polega na absorbowaniu przez kwasy nukleinowe i białka energii promieniowania UV-C, która wzbudzając reakcje chemiczne w jądrach komórek, zabija mikroorganizmy.

3. Impregnacja srebrem złóż filtracyjnych – obecność srebra w pobliżu wirusów, grzybów, bakterii lub innego jednokomórkowego patogenu wyłącza jego enzym odpowiedzialny za metabolizm tlenu. Ta technologia stosowana jest najczęściej w nowej generacji wkładach filtracyjnych bazujących na węglu aktywnym.

woda srebrna srebro koloidalne dzialanie choroby jonizator wody Aquator

 

Pozostałe technologie pośrednio pomocne w usuwaniu bakterii i wirusów z otoczenia:

1. Zmiękczanie jonowymienne – stosowane w zmiękczaczach wody. Proces polegający na redukcji twardości ogólnej wody poprzez wymianę jonów wapnia i magnezu na bardziej neutralne jony sodu. Zmniejszenie twardości wody ułatwia działanie detregentów myjących (proszki, płyny, mydła), co pozwala na ich bardziej intensywne oddziaływanie czyszczące.

2. Woda alkaliczna (jonizacja wody) – uzyskana w trakcie procesu elektrolizy woda alkaliczna posiada podwyższone pH. Przy uzyskiwanych w jonizatorze wartościach pH > 10,5, woda nabiera właściwości ługowych. To pozwala na uzyskanie efektu rozpuszczającego lipidy (tłuszcze), a usunięcie bariery lipidowej pozwala na lepsze oddziaływanie stosowanych do mycia detregentów. Woda alkaliczna w zakresie pH >9,5 nie jest rekomendowana do spożycia, ale ma zastosowanie jako woda użytkowa.

3. Woda kwaśna (jonizacja wody) – ten rodzaj wody także uzyskiwany jest w jonizatorach w trakcie elektrolizy. Woda kwaśna skupia związki kwasotwórcze tj. chloru, siarki, fosforu i posiada kwaśny odczyn pH, poniżej 7. Przy wartościach pH rzędu 3, następuje wysokie stężenie jonów kwasotwórczych, które nadaje wodzie wysoki potencjał redukcji utleniania (ORP). Wysoki ORP eliminuje bakterie i wirusy poprzez utlenienie ich komórek. Woda kwaśna zawiera także ozon, który również posiada właściwości bakteriobójcze. Tego rodzaju woda nie jest wodą spożywczą, a wodą użytkową, którą można wykorzystać do czyszczenia powierzchni płaskich z uzyskaniem antybakteryjnego efektu. Jest to także woda miękka.

4. Gotowanie – choć nie jest to stricte technologia filtracji, to proces ten jest bardzo skuteczny w usuwaniu wirusów i bakterii z wody. Większość wirusów ginie już w temperaturze około 50 °C, w trakcie kilkunastominutowej ekspozycji.

Oprócz poprawy jakości, systemy filtracji, czy jonizacji wody wodociągowej pozwalają uwolnić się od uciążliwego zakupu wody w butelkach i zapewniają stałe źródło wody pitnej oraz użytkowej.

 

Komentuj